August Körling (Sven August Körling) 14.04.1842-21.10.1919

Sven August Körling, var en svensk organist och tonsättare, 1864 gift med Marie Louise Dahlberg, med vilken han fick sönerna Felix Körling och Sven Körling, båda musikdirektörer och kända kompositörer av skolsånger och barnvisor.

August Körling var son till organisten i Kristdala Sven Magnus Körling och hans maka Anna Lotta Persson. Efter utbildning vid konservatoriet i Stockholm antogs han 1865 som organist och musiklärare i Ystad, där han under 45 år var verksam inom stadens musikliv, bland annat som dirigent för Ystads musiksällskap. Som medlem av stadens stråkkvartett trakterade han cello. I sin ungdom framträdde han även som altsångare med bland annat Händels recitativ och arior på repertoaren...

Further information found at Körling's Wikipedia page.

Organisti og tónskáld